Ballı Çıtır Granola Tarifi
11 Mart 2022Sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerle beslenmek her geçen gün daha da önemli hale geliyor. İnsanlar; yoğun çalışma hayatlarından dolayı kahvaltı yapmaya dahi vakit bulamıyorlar. Bu noktada, pratik ve lezzetli kahvaltılıklara duyulan ihtiyaç artıyor.
Granola; bal başta olmak üzere diğer doğal malzemelerle karıştırılmış fındık ve tahıllardan yapılan lezzetli bir yiyecektir. Birçok kişinin aklında Granola nedir sorusu bulunuyor.
Granola Nedir?
Granolanın içerisinde tahıllar, yağlı ve kuru meyveler vardır. Bunun yanı sıra, içerisinde kurutulmuş veya taze meyvelerin olmasına da rastlanır. Müsliden farklı olarak içerisinde yağ ve şeker de bulunur. Kalsiyum ve fosfor alımını mümkün kılması ile ne kadar sağlıklı bir seçenek olduğunu gösterir. Granola hazırlanması son derece basittir. Karışımın gevrek olana kadar pişirilmesi şarttır. Ayrıca, karışımın içerisine preparat karıştırılır. Bu sayede, eşit bir pişirme elde edilir. Granola içerisinde genellikle kuru meyveler vardır. Kayısı, kuru üzüm, muz, kızılcık ve Hindistan cevizi bunlardan birkaçıdır. Son derece besleyici olduğunu söylemek gerekir. Karbonhidrat, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan granola her insanın beslenme listesinde mutlaka olmalıdır.
Biraz da granolanın faydalarından bahsedelim! Granola; her şeyden önce protein, yağ ve karbonhidrat bakımından zengindir. Bunun yanı sıra, B grubu vitaminler açısından da önemli bir kaynaktır. Fosfor gibi mineraller barındırır. Kalp ve organizma için sağlıklı yağlardan oluşması; granolanın faydaları arasında bulunur.
Granola; kabızlığı önler. Takdir edersiniz ki, kabızlık; insanların hayat kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıkların başında gelir. Bu noktada, granola; sindirim sistemini yumuşatmaya ve yağlamaya yardım eden farklı lifler içerir. Aynı zamanda mükemmel bir bitkisel protein kaynağıdır. Süt ve yoğurt ile beraber tüketildiğinde insanların günlük protein ihtiyacını en iyi şekilde karşılar. İçeriğinde doymamış yağlar barındırır. Bu sayede, kalp damar sistemini en iyi şekilde korur. Granola; diğer yiyeceklerde pek rastlayamayacağınız içeriği ile fark yaratır. Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
Granola; farklı şekillerde tüketilebilmesiyle de farkını ortaya koyar. İsteğe bağlı olarak yoğurt veya süt ile tüketilebilir. Bunun yanı sıra, tadını daha iyi hale getirmek adına içerisine kivi, çilek veya muz gibi meyveler de eklenebilir. Birçok kişinin aklında diyette granola tüketebilir miyim sorusu bulunuyor. Kahvaltıda veya ara öğünde tüketilebilen granola; bu özelliğiyle tam olarak diyet yapan kişilere hitap eder. Zengin besin değerlerine sahip olmasıyla da farkını ortaya koyar. Bir başka deyişle, tok tutucu özelliği vardır. Sonuç olarak, kısa sürede kilo vermek isteyenlerin diyet listesinde mutlaka granola olmalıdır.
Siz de tahıl, yulaf ve taze meyve içeriğine sahip granolayı birçok yerden satın alabilirsiniz. Ayrıca, istediğiniz takdirde evde de granola hazırlayabilirsiniz.
Çıtır Granola Tarifi İçin Malzemeler
Ev yapımı granola tarifi için aşağıdaki malzemelere sahip olmanız gerekiyor.
- İki su bardağı yulaf ezmesi
- Bir çay bardağı ceviz içi
- Beş yemek kaşığı goji berry
- Üç yemek kaşığı çiğ kaju fıstığı
- Üç yemek kaşığı çiğ badem
- Bir çay bardağı fındık
- Bir tatlı kaşığı tarçın
- Üç yemek kaşığı günkurusu kayısı
- Üç yemek kaşığı kurutulmuş erik
- Üç yemek kaşığı bal
Yukarıdaki malzemeleri temin ettikten sonra ballı çıtır granola yapımına başlayabilirsiniz.
Ballı Çıtır Granola Nasıl Yapılır?
Granola yapımı sırasında kullanacağınız kuruyemişlerin taze olmasına önem vermelisiniz. İlk olarak, bir kesme tahtasına ihtiyacınız olacak. Fındık, kaju, ceviz ve badem bir bıçakla doğranmalı ve derin bir kaseye alınmalıdır. Üstlerine yulaf, tarçın ve üç yemek kaşığı bal eklenmelidir. Ardından, elinizle bu karışımı iyice karıştırmalısınız. Bir sonraki aşamada, hazırlanan karışım yağlı kağıt serilen bir fırın tepsisine iyice yerleştirilmelidir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında beş dakika fırınlanması gerekir. Tepsi; beş dakikanın ardından fırından çıkarılmalıdır. Karışım; kaşıkla karıştırıldıktan sonra tekrar beş dakika daha fırınlanmalıdır. Kavruk sevenler fırınlama süresini uzatabilirler. Malzeme listesinde yer alan diğer kuruyemişler de doğranmalı ve bir köşede bekletilmelidir.
Karışımın fırından alındıktan sonra bir süre soğutulması gerekir. Ardından, içerisine yaş yemişler eklenmelidir. Bir süre sonra tüketmek isteyenler karışımı kavanoza koyup bekleyebilirler. Sonuç olarak, ballı çıtır granola; hem süt hem de yoğurt ile tüketilebilecek lezzetli bir yiyecektir. Ev yapımı granolanın içerisine dut kurusu, kuru kayısı, kabak çekirdeği içi ve turna yemişi gibi farklı kuru meyveler de eklenebilir.
Siz de kahvaltıda granola tüketerek güne tam da hayal ettiğiniz gibi harika bir başlangıç yapabilirsiniz. Granola; yorgunluk ve stres ile mücadele etmek adına gereken enerjiyi verir. İnsanlar; güçlerini yeniden toplama şansına erişirler. Kronik yorgunluk problemine çözüm bulur. Kan şekerini sağlıklı bir şekilde dengelemesi ile öne çıkar. Sabahları acıkmak istemeyen veya kilo vermeye çalışanlar için harika bir seçenektir. Şekersiz granola tüketmek; yüksek kolesterolü ve trigliserit seviyesini düzenleme konusunda da fayda sağlar. Birçok kişi; bağırsak sorunlarından şikayet eder. Bu noktada, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesi noktasında granola tüketilmesi son derece faydalıdır. Bilhassa yüksek lif içeriğinin bulunması; granolayı değerli kılar. Ancak, yine de vücudun lifi sindirmesini kolay hale getirmek adına gün içerisinde bol bol su içilmelidir.
Sinirleri yatıştıran, bağışıklık sistemini güçlendiren, genç ve sağlıklı bir beyin oluşumunu sağlayan granola; hem faydaları hem de lezzetiyle vazgeçilmez bir yiyecektir.