Çiğ Kuruyemişin Faydaları Nelerdir?
26 Temmuz 2021Yeterli ve dengeli bir beslenme programında kuruyemişler özel bir öneme sahiptir. Antioksidan açıdan zengin olmaları, vitamin ve mineral içeriklerinin yanı sıra iyi birer bitkisel protein kaynağıdır. Özellikle ara öğünler için ideal bir sağlıklı atıştırmalık seçeneği olan kuruyemişler çiğ ya da kavrulmuş şekilde tüketilebilir. Peki, hangi tüketim şekli sağlığa faydalıdır ve neden kuruyemişler kavrulur? Sizler için araştırdık.
Kuruyemişler Neden Kavrulur?
Ceviz, fındık, badem, Antep fıstığı, kaju gibi kuruyemişler kavrulduklarında kendilerine has bir aromaya sahip olur. İçeriğindeki esansiyel yağ asitleri kavrulma işleminden sonra hoş bir koku ve lezzet verir. Aynı zamanda kavrulan kuruyemişler daha gevrek bir yapıya sahip olur. Bir başka deyişle kuruyemişlerin kavrulma sebebi damaklarda kalıcı bir lezzet bırakmaktır. Kuruyemişler genellikle kabukları soyularak kavrulur. Ancak Antep fıstığı kabuğuyla kavrulan tek kuruyemiştir. Kajuda kabuğundan ayrılması için kavrulur ve bu nedenle çiğ kajuya ulaşmak mümkün değildir. Kuruyemişler kuru ve yağda olmak üzere 2 şekilde kavrulur. Kavrulan kuruyemişlerin kimyasal yapısı ve rengi değişir. İçerisindeki nem oranı düştüğü için kuruyemişler çıtır çıtır bir yapı kazanır ve yeme isteğini artırır.
Çiğ Kuruyemiş Sağlıklı mı?
Çiğ ya da kavrulmuş, her iki durumda da kuruyemişlerin kalori, karbonhidrat ve protein içeriği hemen hemen aynıdır. Yağda kavrulan kuruyemiş çeşitleri sanıldığının aksine daha yağlı ve daha yüksek kalorili değildir. Kuruyemişler halihazırda yüksek oranda yağ içerdikleri için yağda kavrulsalar bile çok az yağ emebilir. Çiğ ya da kuru kavrulmuş kuruyemişlere oranla kalori ve yağ içeriği açısından çok az farklılık söz konusudur. Kavrulma işlemi sırasında çoklu doymamış yağlar ısıya maruz kalır ve yapıları değişip trans yağa dönüşebilir. Kavrulma sırasında kullanılan tuz, şeker ya da farklı katkı maddeleri sağlığa zararlı etkilere neden olabilir. Çiğ kuruyemişlerdeki antioksidan bileşenler kavrulmuş olanlara göre daha yüksektir, bu da onları sağlık açısından bir adım öne taşıyabilir. Ancak günümüzde kuruyemişlerin vitamin, mineral ve antioksidan kaybını minimum seviyede tutmak için kavurma sıcaklığı ve süresi belirli düzeylerde tutulur.
Çiğ Kuruyemişin Faydaları
E vitamini, çinko, selenyum, B vitaminleri, bakır, potasyum, magnezyum gibi vitamin ve mineraller içeren çiğ kuruyemiş faydaları şunlardır:
- İçerisindeki antioksidan bileşenler, vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olarak vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine yardımcı olur.
- Çiğ kuruyemişler kavrulmuş olanlara oranla daha yüksek oranda lif içerir. Lif, bağırsak hacmini ve hareketlerini artırarak kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin üstesinden gelmeyi kolaylaştırır. Aynı zamanda mideyi geç terk ederek açlık hissini bastırır, iştahın kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Geç sindirildiği için kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve kan şekerinin düzenlenmesine destek olur.
- Çiğ kuruyemişlerdeki lipaz enzimi, yağın daha hızlı bir şekilde metabolize edilmesini ve vücut tarafından kolay bir şekilde kullanılabilmesine yardımcı olur. Kilo verme sürecini destekler. Ancak yüksek kalorili oldukları için günlük kalori ihtiyacı göz önüne alınarak tüketilmesi önerilir.
Çiğ ya da kavrulmuş fark etmeksizin her iki kuruyemiş çeşidi de genel sağlık durumu üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Günlük beslenme programınıza kalori ihtiyacınızı göz önünde tutarak dilediğiniz kuruyemiş çeşidini ekleyebilirsiniz. Taze ve kaliteli kuruyemiş çeşitlerine Meraklılar aracılığı ile ulaşabilir, beğendiğiniz ürünü hemen satın alarak güvenli alışverişin keyfini yaşayabilirsiniz.