Hamilelikte Kuruyemiş Tüketimi
28 Ocak 2022Hamilelik dönemi son derece zordur. Bilhassa yaşanan hormon değişimlerinden dolayı anne adaylarının zor günler geçirdiklerini söylemek gerekir. Hem fiziksel hem de psikolojik değişimlerin yaşandığı hamilelik dönemini güzel bir şekilde geçirmek isteyenlerin birtakım hususlara dikkat etmesi şarttır. Her şeyden önce, anne adayının düzenli ve sağlıklı beslenmeleri gerekmektedir.
Kuruyemiş; sağlığa faydaları ile bilinen bir yiyecektir. Bu noktada, birçok kişinin aklında hamilelikte kuruyemiş tüketimi ne kadar gerekli sorusu yer alır. Gelin, bu konuya yakından bakalım!
Hamilelikte Kuruyemiş Tüketiminin Önemi
Her insanın sağlıklı beslenmesi gerekir. Bunun yanı sıra, uyku, stres ve egzersiz gibi faktörler de önemlidir. Bilhassa bebek bekleyen anne adaylarının bu tür hususlara normalden daha çok dikkat etmesi şarttır. Hamilelik döneminde tüm besin gruplarından oluşan bir beslenme programı ile beslenenler en doğrusunu yaparlar. Hem annenin hem de bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral desteği bu şekilde alınır. Kuruyemişlerin de düzenli ve dengeli beslenme konusunda hayati öneminin olduğundan bahsetmek gerekir. Kuruyemiş; yağlı tohumlar olarak bilinir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin karşılanması adına mutlaka tüketilmelidir.
Anne adaylarının aklında neden hamilelikte kuruyemiş tüketmeliyim sorusu yer alıyor.
- Her şeyden önce, kuruyemişlerin sahip olduğu zengin vitamin ve mineral içeriği önem taşır. Bu sayede, bebeğin anne karnındaki gelişimi sorunsuz bir şekilde ilerler.
- Uzmanlar; anne adaylarının bilhassa gebeliğin ilk döneminde kuruyemiş tüketmesini tavsiye ederler. Çünkü, bu dönemde kuruyemiş tüketildiği takdirde embriyonun organ ve sistemlerinin gelişimi hususunda herhangi bir sorun yaşanmaz.
- Kuruyemiş; bebeğin anne karnındaki gelişimi açısından hayati öneme sahiptir. Hem sinir sisteminin hem de beynin gelişmesini olumlu yönde etkiler.
- Herkesin bildiği gibi kuruyemişin içerisinde faydalı yağlar vardır. Bu yağlar; enerji vermesi açısından önem taşır. Anne adayının günlük enerji ihtiyacının sorunsuz bir şekilde karşılanmasını sağlar.
- Kan basıncını düzenleyen kuruyemiş; aynı zamanda tansiyonu da kontrol altında tutar.
- Gebelik zehirlenmesi; birçok anne adayının korkulu rüyasıdır. Birçok kadının sıkıntılı günler yaşamasına sebebiyet veren bu problemden kurtulmak adına kuruyemiş tüketilmelidir.
- Doğum yapan bir kadın; sonraki süreçte sütüyle bebeğini besler. Bu noktada, hamilelik döneminde düzenli olarak kuruyemiş tüketen bir kadın; anne sütü üretiminde herhangi bir sorun yaşamaz. Hatta, kuruyemişin anne sütünü arttırıcı etkisinin olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.
- Bebeğin gelişim süreci adına annenin eksiksiz bir beslenme programına sahip olması gerekir. Kuruyemiş tüketimi de bu noktada önem taşır. Çünkü, kuruyemiş tüketen bir annenin bebeğinin kas, iskelet ve kemik gelişimi sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
Sonuç olarak, anne adaylarının yukarıdaki sebeplerden dolayı gebelik döneminde kuruyemiş tüketmesi önerilir.
Hamilelikte Kuruyemiş Tüketimi Nasıl Olmalı?
Birçok anne adayının aklında hamilelik döneminde ne kadar sıklıkla kuruyemiş tüketmeliyim sorusu bulunuyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi kuruyemiş vitamin ve mineral bakımından son derece zengin bir içeriğe sahiptir.
Hamilelikte kuruyemiş tüketimi kadar önemli olan bir diğer husus ise hangi kuruyemişlerin tüketilmesi gerektiğidir. Uzmanlar; ceviz tüketmenin olmazsa olmaz olduğunu söylerler. Çünkü, ceviz; protein, Omega 3, A, K, C, E vitaminleri ve lif bakımından son derece zengindir. Bunun yanı sıra, anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişmesini olumlu yönde etkiler. Ayrıca, beyin ve zeka gelişimine de olumlu etki yapar. Ceviz; tüm bu özelliklerine ek olarak yüksek antioksidan içeriğiyle de faydalı olduğunu gösterir. Anne adayının cilt sağlığını olumlu yönde etkiler. Buna ek olarak, cildi çevresel etmenlere karşı korur.
En az ceviz kadar önemli olan bir diğer kuruyemiş ise fındıktır. Fındık; yüksek besin değeri ile dikkat çeker. Buna ek olarak, magnezyum, kalsiyum ve doymamış yağ oranı bakımından bir hayli zengindir. Yağ oranının yüzde 62 olması dolayısıyla anne adayının enerji ihtiyacını da karşılar. Anne adaylarının gebelik döneminde karşılaştıkları sorunların başında kabızlık gelir. Fındık; zengin lif içeriğiyle bağırsakları çalıştırarak kabızlık sorununu da ortadan kaldırır.
Yer fıstığı ve badem; olmazsa olmaz kuruyemiş çeşitleri arasında yer bulur. Anne adaylarının hem badem hem de yer fıstığı tüketmeleri şarttır. Çünkü, yer fıstığı; fosfor, magnezyum, potasyum ve sodyum mineralleri bakımından bir hayli zengindir. Bunun yanı sıra, E ve B vitamini de içerir. Bu özellikleri sayesinde anne karnındaki bebeğin kemiklerini kuvvetlendirir. Kas ve omurga gelişimini de olumlu etkiler. Badem; en az ceviz, fındık ve yer fıstığı kadar faydalıdır. Bilhassa kalsiyum bakımından zengin oluşu ciddi bir avantajdır. Bu sayede, anne adayının gebelik dönemindeki kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Yukarıdaki kuruyemiş çeşitlerine ek olarak kabak çekirdeği, Antep fıstığı, kaju, kuru kayısı, kuru incir ve leblebinin de anne adayı için gerekli olduğunu söyleyebiliriz.