Toptan Kuruyemiş markası olan Meraklılar Kuruyemiş’in derlediği aşure malzemeleri, aşure tarifi ve aşure yapımının püf noktaları doğrultusunda istenilen kıvamı yakalayan bir aşure hazırlamak sizi hiç de zorlamayacak. İçeriğinde zengin besinlerle sağlık için de oldukça faydası bilinen aşurenin nasıl yapıldığı hangi kuruyemiş malzemeleri kullanıldığı hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Aşure malzeme seçimi yapmadan önce Türk kültürünün önemli bir tatlısının arkasında saklı hikâyesini bilmekte fayda var. Aşure günü Hicri takvime göre Muharrem ayının 10.gününü ifade etmektedir. Nuh peygamber zamanından geldiği bilinmektedir. Herkes aşurenin varoluş hikâyesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığını bilmektedir.

Aşure Yapımında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Aşure içerisinde kullanılan tüm malzemeler doğal birer ürün olduğu için aşure sağlıklı bir tatlı seçeneği ifadesini kullanabiliriz. Her yörenin her kentin hatta her ailenin aşure yapma tarzı birbirinden farklı olduğundan malzeme ve tariften tarife farklılık gösterebilir. Ancak hemen hemen hepsinde ortak kullanılan kuruyemişler bulunmaktadır.

Suyun çeşme suyu değil de içme suyu olduğundan emin olmak önemlidir. Kireçli su tatlının tadını bozabilir. Şekeri ise tarifte verilen ölçülerde kullanmak gerekir. Şeker ve su bir araya geldi, peki onun dışında aşure için kullanılan malzemeler nelerdir birlikte inceleyelim.

Baklagiller

Aşureyi diğer tatlılardan ayıran en büyük özellik baklagiller kullanılmasıdır. Buğday, kuru fasulye, nohut gibi temel baklagiller yer almaktadır.

Kuruyemişler

Aşure malzemelerinin içinde olmazsa olmazlardan biri de kuruyemişlerdir. Her türlü kuruyemiş aşure malzemeleri listesinde yer alabiliyor. Bu noktadaki seçim tamamen sizlerin ancak genel olarak çiğ badem, ceviz, fındık süsleme için tercih edilmektedir.

Aşurelik malzeme listenizde olmazsa olmaz kaliteli kuruyemişler için Meraklılar Kuruyemiş kalitesi ile bizlere ulaşabilirsiniz.

Kuru Meyveler

Bir diğer malzeme olan kuru meyveler, içine serpiştirilerek dengeli şeker oranları ile başka hiçbir tatlıda olmadığı kadar aşureyi lezzetli kılar. Aşureye aynı zamanda renk katan kuru meyveler arasında ön plana çıkanlar kuru üzüm, kuru kayısı, kuş üzümü aşureyi süslemek için kullanılan kuru incir aşurenize harika tatlar vermesini sağlar.

Aşure Nasıl Yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi herkesin farklı aşure yapma biçimi vardır. Bu sebepten tarifler birbirinden farklı olmuş olsa da içerisine konulan temel malzemeler hep aynıdır. Bu sebepten klasik aşure yapımı için gerekli temel malzemeleri hazırsanız paylaşıyoruz.

Aşurelik Malzemeler Nelerdir?

• 3-4 su bardağı aşurelik buğday

• 2 su bardağı haşlanmış nohut

• 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye

• 1 çay bardağı ceviz

• 1 çay bardağı fındık

• Yarım su bardağı çiğ badem

• 2 çorba kaşığı kuş üzümü

• 4 çorba kaşığı kuru üzüm

• 10 adet kuru kayısı

• 10 adet karanfil

• 1 paket vanilya

• 1 tutam tuz

• 4-5 su bardağı toz şeker

Üzerini süslemek için;

• 1 adet nar

• 5 adet kuru incir

• Yarım su bardağı toz halinde Antep fıstığı

• Yarım su bardağı file Antep fıstığı

• Yarım su bardağı çiğ badem

• Yarım su bardağı fındık

• 2 çorba kaşığı tarçın

Akşamdan buğdayı suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 5 dakika kaynatın, kapağını kapatıp bir gece bekletin.

Ertesi gün buğdaylara su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.

Sırasıyla içine haşlanmış nohutları kuru fasulyeyi koyup kaynatın.

Suda beklettiğiniz kuru üzümleri süzüp ilave edin. Kuş üzümünü ilave edip karıştırın. Şekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın.

Kuru kayısıları, tuzu ve vanilyayı ekleyin.  Aynı zamanda incirleri küçük küpler halinde doğrayın ayrı bir kapta suda haşlayın süzün ve tencereye ilave edin.

Sıcak olarak kaplara koyun. Soğuduktan sonra üzerlerini dilediğiniz kuruyemiş malzemeleri ile süsleyerek soğuk servis ederek afiyetle yiyiniz.

Aşurenin Püf Noktaları Nelerdir?

1- Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır.

2- Aşure tenceresine ekleyeceğiniz kuru kayısı incir ve üzümün de kâseler içinde suda bekletilmelidir. Bu adımı uyguladığınızda aşurenin içinde yumuşacık bir kıvam elde edebilirsiniz.

3- İncir, son aşamada eklemelidir; çünkü incir aşurenin rengini bir miktar koyulaştırma özelliğine sahiptir.

Süslemeler üzerine bir tutam ince kıyılmış fındık, badem, ceviz ile son lezzetli son dokunuşlar sağlayabilirsiniz.

Hepinize şimdiden afiyet olsun.